Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Υπολειτουργούν οι υπηρεσίες υγείας

Υπολειτουργούν οι υπηρεσίες υγείας
Περιοδεία του υποψήφιου περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα στο Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας και την ΔΕΥΑΚ.

Tο Κέντρο Υγείας Αιγινίου, το Νοσοκομείο Κατερίνης και τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ) επισκέφθηκε χτες ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην περιοδεία συμμετείχαν, επίσης, ο Αλέκος Ρούτσας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης, ο Κώστας Δανιηλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Στη διάρκεια της περιοδείας στο ΚΥ Αιγινίου και στο Νοσοκομείο Κατερίνης αναδείχθηκε η δραματική κατάσταση που επικρατεί, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης γιατρών.
Στο Νοσοκομείο Κατερίνης η οφθαλμολογική κλινική υπολειτουργεί, αφού έχει απομείνει με ένα γιατρό από τους 4 που είχε και η αναμονή για την εξυπηρέτηση των ασθενών φτάνει τους 6 μήνες. Ελλείψεις γιατρών υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες (ορθοπεδικοί χειρουργοί, γυναικολόγοι, παιδίατροι, κ.λπ.). Οι οργανικές θέσεις γιατρών είναι 109 και εργάζονται λιγότεροι από 50. Διαθέτει ΜΕΘ 12 κλινών με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, όμως εδώ και 4 χρόνια δεν λειτουργεί καθώς δεν γίνονται προσλήψεις των 4 τουλάχιστον ειδικών γιατρών που χρειάζονται.
Το ΚΥ Αιγινίου λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας. Δεν έχει οδοντίατρο (υπήρχαν 3), έχει 2 γενικούς γιατρούς ενώ προβλέπονται 8 και οι δύο παιδίατροι έχουν αποσπασθεί στο νοσοκομείο Κατερίνης, με αποτέλεσμα το ΚΥ να έχει παιδίατρο τρεις φορές το μήνα. Γυναικολόγος πηγαίνει μία φορά τη βδομάδα.
Ο Γιάννης Ζιώγας κατήγγειλε την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που διαλύει τη δημόσια Υγεία, μετατρέπει το κοινωνικό αγαθό της Υγείας σε εμπόρευμα, και προωθεί την παράδοσή του αποκλειστικά στα χέρια των επιχειρηματιών. Οπως είπε «αυτό θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη χειροτέρευση και θα οδηγήσει σε αποκλεισμό την πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών από τις υπηρεσίες Υγείας και ταυτόχρονα θα φέρει σημαντικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και αυτή την περίοδο επιχειρεί την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων.
Η θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζεται από το ΚΚΕ, είναι ότι η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σε όλο το εύρος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια) με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, πρέπει να αναπτυχθεί και η πρόληψη. Και φυσικά να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση».
Από την επίσκεψη στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Κατερίνης, αναδείχθηκε η αγωνία των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον, στο πλαίσιο της πολιτικής που προωθεί το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και η ανησυχία τους για την αδυναμία να παρέχονται υπηρεσίες αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών του λαού, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Ο Γ. Ζιώγας θύμισε ότι το ΚΚΕ εξαρχής ήταν αντίθετο με τη δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων γιατί γνώριζε ότι θα οδηγούνταν σε λειτουργία με γνώμονα την κερδοφορία και ταυτόχρονα δεν θα διασφάλιζαν τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μπροστά στις εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα ραγδαίες, συνδυασμένα με την πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού, κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντίστασή τους συνολικά ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη, δυναμώνοντας την εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση και τη Λαϊκή Συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε όφελος του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου